Zomerhofkwartier in de verkoop: over megaprojecten en lokale initiatieven

Er gaat een hoop veranderen in het Zomerhofkwartier (“ZoHo”), het stukje Rotterdam waar Volq is gevestigd. Een dezer dagen gaat de tender open waarin Havensteder en de gemeente, samen eigenaar van vrijwel alle grond en vastgoed in het gebied, ZoHo in de verkoop doen. Dat wordt een spel van tientallen miljoenen euro’s, duizenden meters bvo bedrijfsruimte en honderden woningen in allerlei soorten en maten. Maar blijft ZoHo ook nog ZoHo: een eigenwijs en karakteristiek stukje Rotterdam, net tussen centrum en noord, met een grote variëteit aan kleine creatieve bedrijven en gekke initiatieven?
Het is makkelijk te weeklagen over hoe de stoomwals van projectontwikkeling de laatste jaren weer door de stad trekt. De wals waaronder mooie initiatieven van onderop sneuvelen door het geweld van de vastgoedhausse. Zelf ben ik optimistischer. Ik geloof dat de manier waarop Havensteder en gemeente met ondernemers in ZoHo de verkoop vorm geven kansen biedt. Kansen voor een nieuwe toekomst voor ZoHo, waarin het gebied vernieuwt en verduurzaamt, maar ook het eigen karakter houdt. Ik maak namens Volq deel uit van de ZoHo Citizens, de organisatie van actieve ondernemers in het gebied. Havensteder en gemeente hebben de ZoHo Citizens uitgenodigd om mee te denken over de verkoop en plannen van indieners mede te beoordelen. Ik ben zelf een van de vaste gesprekspartners daar in.
Waarom ben ik optimistisch?
Om te beginnen omdat we als ZoHo Citizens eigenwijs ons ding hebben gedaan. Onverstoorbaar doorgaan met werken aan het gebied, festivals, het werk van de Wijkcoop, en noem maar op. En we zijn niet in de slachtofferrol gekropen maar we zijn het debat aangegaan. Als ZoHo dan toch verkocht wordt, dan maken wij wel duidelijk waar voor ons ZoHo voor staat. Dat zijn de ZoHo-principes geworden – vijf uitgangspunten die wat ons betreft leidraad zijn voor de toekomst van ZoHo.
Daarnaast hebben Havensteder en de gemeente de moed gehad om ons ook een echte rol te geven in het proces, en ons serieus te nemen. De ZoHo-principes hebben mede vorm gegeven aan het Programma van Eisen in de tender, zelfs op punten waar dat in principe niet strookte met het (financiële) belang van Havensteder en gemeente. Vertrouwen, eigenaarschap, en zoeken naar gezamenlijke ambities zijn cruciaal om de stad vorm te geven. En als dat ‘samen optrekken’ lukt, blijkt dat je zelfs in een juridisch monster als een tenderprocedure belangen en wensen van lokale partijen een plaats kunt geven.
We hebben in ZoHo nog genoeg vragen, en er is nog veel spannend rond de verkoop. Zo vinden we het nog altijd jammer dat de verkoop in één groot blok plaatsvindt, wat kleine lokale spelers feitelijk uitsluit. We zijn niet happy met de manier waarop Havensteder huurders behandelt in de tussentijd tot de verkoop. Daarover zijn we in gesprek. En we zijn erg gespitst op de manier waarop de koper borgt dat hij zijn papieren plannen ook waarmaakt in de praktijk, zeker na verloop van jaren.
Al met al laat de ZoHo-tender zien dat lokale ontwikkeling van onderop best te verenigen is met grootschalige transformatie. Als je als lokale partijen je maar sterk maakt, en als de basishouding van de ‘instituties’ maar open is.
In ZoHo hebben we met Havensteder en gemeente een eerste stap gezet, wie weet als voorbeeld voor andere gebieden. Ik blijf dus optimistisch. Nu de volgende stap! Hoe vertalen marktpartijen de ambities, en lukt het ons om gezamenlijk het gaafste plan voor het nieuwe ZoHo te selecteren?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een Reactie

  • Mooi verhaal Ron. Ik heb ook goede hoop in een includieve ontwikkeling. Samen op basis van gedeelde waardes. Het kan in deze tijd niet zo zijn dat een stuk binnenstad zonder de in het gebied aanwezige waarde en betekenis ontwikkeld wordt. De rechten van het gebied vormen wat mij betreft de basis voor gebiedsontwikkeling 3.0

    Reply

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load