Wij Willen Wonen

Herontdekkers, Empty Nesters, woongroepen, wonen met gelijkgezinden, Co-living, CPO. In een wereld die steeds groter lijkt, wordt de invloed die je zelf hebt op je eigen woning steeds belangrijker. Steeds vaker willen mensen op hun eigen voorwaarden wonen samen met anderen die er net zo over denken. Maar daar is de markt nog niet op ingericht. Dat concludeerden wij na het onderzoek naar de woonwensen van Herontdekkers dat Volq uitvoerde voor de gemeente Rotterdam. Daarom organiseerden we op 29 juni de bijeenkomst Wij Willen Wonen. Een avond voor mensen die anders willen wonen en willen bouwen met gelijkgestemden.  De animo en betrokkenheid bleek groot en daar krijgen wij energie van! Dus gaan we verder om ontwikkelen met gelijkgestemden en nieuwe woonwensen mogelijk te maken. Lees meer over onze zoektocht en ambities!

Op zoek naar anders wonen

In een vol Wijkpaleis in Rotterdam West gingen we in gesprek over de mogelijkheden van wonen met gelijkgestemden. We zagen veel ontmoetingen en bijzondere gesprekken ontstaan. Sommige bezoekers zijn al lid van een toekomstige woongroep, anderen zijn op zoek of willen gewoon op een andere manier wonen. Het werd deze avond nog eens duidelijk dat het samen en anders wonen in Rotterdam enorm leeft.
DSC09834

Wel samen wonen maar niet samenwonen

Uit eerdere gesprekken bleek dat er vooral vraag is naar beschikbare plekken waar je zelf aan de slag kunt. Hoe omzeil je openbare veilingen van de gemeenten en hoe weet je als particulier waar de kansen liggen? Daarnaast willen veel mensen weten hoe je woonwensen samen met anderen kan vormgeven: je wil wel samen wonen maar niet samenwonen. In hoeverre ben je dan een groep of gezamenlijk opdrachtgever? Hoe geef je dat vorm? En natuurlijk: hoe financier je deze andere manier van wonen.

Tips van experts

Daarom hadden we experts uitgenodigd om een en ander te bespreken. Rene Bouman, architect en oprichter van Möhn+Bouman, vertelde over het project Wonen aan Wal. Woongroepen in wording vertelden vol enthousiasme over hun plannen en ideeën, en Nico Brouwer van 01-10 Architecten deelde zijn ervaringen over een geslaagd project waarin een woongroep gezamenlijk een gebouw heeft ontworpen en momenteel laat bouwen. Financiële vragen werden beantwoord door Daniela Bernardi van de Rabobank, want over het financieren van zelf met een groep bouwen is nog veel onduidelijk.
20160629_202835

Aan de slag op drie Locaties

Dankzij speurwerk binnen ons netwerk presenteerden wij 8 concrete locaties waarop we met groepen aan de slag kunnen. Sommige locaties worden aangeboden als kavel om zelf op te bouwen, anderen als onderdeel van een groter nieuwbouw concept, of herbestemmingsproject. Door met geïnteresseerden in gesprek te gaan over concrete locaties hebben we een goed beeld gekregen van de plekken in Rotterdam waarvoor veel animo is.
Drie locaties zijn volgens ons het meest kansrijk om mee aan de slag te gaan. We kregen op deze projecten de meeste positieve reacties en we zien hier ook de meeste ruimte voor het bouwen voor gelijkgestemden. Na de zomer gaan we aan de slag om de wensen concreet te maken. Nieuwsgierig naar deze locaties? Lees er meer over op onze website.

En nu verder…

Volq gaat nu conreet aan de slag om anders wonen op deze drie locaties te realiseren maar ook landelijk gebeurt er veel op het gebied van anders wonen en woongroepen. Er is duidelijk een beweging gaande, ook in de markt. Volq zet zich in om samen met andere Rotterdamse partijen en de gemeente het bouwen voor gelijkgestemden ook in Rotterdam toegankelijker te maken. We zijn in contact met verschillende woongroepen (in wording) en met ontwikkelaars die op zoek zijn naar pioniers. Wij zijn alvast begonnen! Wie pioniert er mee?
Meer info over de locaties van Wij Willen Wonen via deze link of mail met Sanne Nout.
20160629_191806

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Druk op de ketel

In een Community of practice onder leiding van kennis- en netwerkorganisatie Platform31 hebben diverse partijen nagedacht over democratische besluitvorming bij het maken van aardgasvrije wijken.…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top