Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie over of de mensheid hier de veroorzaker van is of dat het een natuurlijk proces is dat altijd al op aarde heeft bestaan.

Deze ‘schuldvraag’ is op zich interessant en goed om te voeren, maar de vraag wat we er aan (kunnen) doen is veel interessanter. We zullen ons moeten gaan aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid om natte voeten of ondergelopen kelders te voorkomen.

De waterschappen hebben in Nederland een belangrijke taak op het gebied van waterveiligheid. Zo bewaken en onderhouden ze o.a. de dijken. De gemeenten hebben een belangrijke taak bij het inrichten van de openbare ruimte en de riolering.

Maar… de tijd dat we achterover konden leunen omdat de waterschappen en gemeenten het allemaal goed hebben geregeld is voorbij. Niet dat zij hun zaakjes niet meer op orde hebben, maar omdat het klimaat ook actie van de particuliere en institutionele huiseigenaren vereist.

Als individuele huiseigenaar is het onmogelijk om de klimaatverandering op aarde in je eentje tegen te gaan, dat snapt iedereen wel. Maar als we er nu met elkaar voor zorgen dat we regenwater niet direct via de regenpijp het riool in laten lopen, of dat we maatregelen nemen om verhardingen uit onze tuinen te halen: dan scheelt dat alweer een beetje.

Waar is de regenton gebleven? Het is toch van de gekke dat dikwijls naast de regenpijp een buitenkraan aan vele huizen is gemonteerd. Regenwater is prima voor je tuin of voor het boenen van je stoep, de ramen, je motor of je fiets. Vandaag de dag zijn er hele leuke wateropvangbekkens (wadi) te maken in je tuin. Bijkomend voordeel is dat de biodiversiteit hier erg bij gebaat is: natte plekken in je tuin trekken verscheidenheid aan bloemen en insecten aan. Met een beetje creativiteit spoel je je toilet door met regenwater of plaats je een groen dak met sedumplantjes.

Het is allemaal geen raketgeleerdheid. En toch gebeurt er niet zo heel veel op het gebied van het nemen van maatregelen in de (publieke en private) buitenruimte. Vragen als: Wie is probleemeigenaar? Wie neemt het initiatief? Hoe krijg je je buren mee? Welke maatregelen kun je nemen? Zijn voor veel mensen aanleiding om er dan maar niet aan te beginnen. En dat is jammer, want juist deze aanwezige energie bij mensen kan het verschil maken.

Niet om het klimaatprobleem op te lossen, maar wel om kleine stappen te maken om wateroverlast, binnenstedelijke hittestress en verarming van de biodiversiteit tegen te gaan. Bij Volq verbinden we mensen. We ondersteunen gemeenten, waterschappen en initiatiefnemers in hun zoektocht naar actie, ook op het gebied van klimaatadaptatie. Meer info? Bel Volq, we komen graag langs om de mogelijkheden te verkennen.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een Reactie

  • Wij zijn Water2Keep en houden ons bezig met klimaatadaptieve maatregelen en oplossingen en hebben de Rainblock ontwikkeld voor het opslaan van grotere hoeveelheden regenwater.
    Wij hebben onlangs een project ( infiltratie in combinatie met regenwateropslag) mogen begeleiden in Deventer, waar zowel de bewoners alsook de gemeente Deventer en het waterschap WDO Delta, goede ervaringen mee hebben opgedaan. Onlangs is een redactioneel stuk geplaatst over dit project in de Hovenier en Stad + Groen.
    De link voor dit stuk is : https://www.vakbladdehovenier.nl/article/30670/bewonersvereniging-aan-de-slag-met-regenwater-in-de-tuin
    Graag komen wij met jullie in contact om te kijken wat ons kan verbinden.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top