Volq @ Duswatgaanwijdoen?!

Duurzaamheid. Het woord vliegt ons steeds vaker om de oren. En terecht, want de impact van klimaatverandering begint steeds voelbaarder te worden. ‘Duswatgaanwijdoen?!’ in BlueCity010 is hét duurzaamheids-festival voor iedereen die in actie wil komen om klimaatverandering terug te dringen. Dit is een flinke opgave maar Volq wordt graag geïnspireerd en uitgedaagd dus namen Mischa en Kim een kijkje.

Wat is BlueCity

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen.
BlueCity kent zijn naam omdat het grotendeels gebaseerd is op de principes van de blauwe economie: werken met wat lokaal voor handen is en uitgaan van samenwerking in plaats van concurrentie. Logischerwijs was BlueCity dan ook dé locatie voor het festival.

‘Dus Wat Gaan Wij Doen Festival’

Bij binnenkomst kijken we onze ogen uit. Van wormenhotels bouwen tot krekelburgers proeven, van je businessmodel opzetten in één dag, tot een workshop klimaatgesprekken voeren. Alle duurzame elementen zijn aanwezig en er valt genoeg te doen en te beleven. Daarnaast was er ook voldoende ruimte om pioniers, professors, makers, ondernemers en andere duurzame enthousiastelingen te ontmoeten met als doel concrete handvatten te vinden om zelf aan de slag te gaan.

Met de hak over de sloot

De dag begon met het onderzoeken van ons persoonlijke klimaatakkoord. We berekende onze persoonlijke CO2 uitstoot op de weegschaal. Op de rechterkant van de weegschaal ligt een grijs blok, wat symbool staat voor de maximale CO2 uitstoot per persoon tot aan eind 2030. Op de linkerkant van de weegschaal leggen we de blokjes die onze acties voor de komende twaalf jaar vertegenwoordigen. Met de hak over de sloot zijn we geslaagd voor de test! Maar die extra vakantie met het vliegtuig zit er dan niet meer in…

Kledingruil en krekelburgers

Later gingen onze handen letterlijk uit de mouwen. We deden mee met de workshop ‘Living Colours’: natuurlijk verven met reststromen. Hierbij werden textiel en papier bedrukt met reststromen en leerde we meer over kleding upcyclen met natuurlijke verf, gemaakt van snijafval (bloemen!) en groenteresten. Om nog meer over dit thema te weten te komen sluiten we ons na de workshop aan bij een aantal gastsprekers die ons meer vertellen over de stijgende kledingindustrie en hoe veel problemen onze consumptiemaatschappij levert. Totaal gemotiveerd om vooral kleding te ruilen (op het festival bezochten we een kledingruil!) i.p.v. te kopen sluiten we de dag af met een aantal duurzame speciaalbiertjes lokaal gebrouwen in CityLab010 en een ‘lekkere’ verse krekelburger.

Nu begint het verbeteren van de wereld altijd bij jezelf, maar voor ons was dit evenement teveel gericht op het individu. Wij zijn benieuwd of en hoe grotere groepen gemotiveerd hadden kunnen worden. Alles bij elkaar genomen weten wij inmiddels wat we persoonlijk kunnen doen om klimaatverandering op kleine schaal tegen te gaan, maar ‘Dus Wat Ga Wij Doen’?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top