Uitnodiging Ideeënfabriek: ‘een alternatief voor de participatieladder’

Veel gemeenten in Nederland gebruiken bij het betrekken van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties nog steeds de participatieladder van Arnstein uit 1969 of een afgeleide daarvan. In de huidige praktijk – waarbij we steeds meer verschuiven van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie – levert het gebruik van participatieladders steeds vaker niet meer het juiste resultaat op. Het gebruik van de ladders lijkt de ruimte voor initiatieven in de praktijk eerder te verkleinen dan te vergroten. De verkeerde verwachtingen die daarbij ontstaan, dragen daarbij ook niet bij aan de noodzakelijke verbetering van de relatie tussen de overheid en de lokale samenleving.
Om deze en andere tekortkomingen rondom de participatieladder aan te pakken hebben wij aan studenten van de Erasmus Universiteit gevraagd of zij een eigentijds instrument kunnen ontwerpen als alternatief voor de participatieladder, waarin een goede balans tussen richting geven en ruimte bieden centraal staat. Voor de studenten hun definitieve ontwerp uitwerken, willen zij graag met professionals in gesprek over het concept-ontwerp.
Denk mee!
De Ideeënfabriek over ‘een alternatief voor de participatieladder’ vindt plaats op donderdag 22 november a.s. van 15.00 uur tot 17.00 uur bij Volq (Zomerhofstraat 84, Rotterdam). Deelname is gratis. Doe jij mee? Tijdens de Ideeënfabriek verrijken en scherpen de studenten het concept-ontwerp  samen met jou en enkele andere professionals verder aan. Je gaat vervolgens naar huis met inspiratie en misschien ook wel nieuwe handvatten om je participatieproces vorm te geven en de relatie tussen de overheid en de lokale samenleving te verbeteren.
Aanmelden
Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit concept-ontwerp? Of heb je goede ideeën die hierop van toepassing kunnen zijn? Laat ons dan weten dat je er op 22 november a.s. bij bent. Lijkt ons erg leuk! Kun je zelf niet? Dan is een positief kritische collega in jouw plaats uiteraard ook welkom.
Aanmelden kan door een e-mail met je contactgegevens te sturen naar maakhetmee@volq.nl. Je ontvangt van ons een bevestiging.
Tot snel!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load