Tesla met een benzinemotor!

Begin deze week had ik met de kavelkopers in het tweede blok in de Coendersbuurt van Nieuw Delft een mooie avondbijeenkomst. “Huizen Kijken” hebben we de sessie gedoopt. Dat is namelijk ook letterlijk wat we doen. Trotse kavelaars die elkaar laten zien wat voor plattegrond ze hebben ontworpen, wat voor soort materialen ze toepassen en wat hun inspiratie was. Elk verhaal is anders en even pakkend. De resultaten spreken dan ook boekdelen.
Ik moest direct denken aan de woorden van minister Blok een paar weken terug toen hij de eerste paal kwam slaan in het eerste zelfbouw blok: “Overal waar mensen hun ziel en zaligheid in hun pand hebben gelegd is dat te zien en voelen. Die beleving zorgt er voor dat je er weer terug wilt komen”.

Kritischer Volq

In de grote steden van Nederland staan mensen weer in de rij voor nieuwbouw projecten. Oude plannen worden uit de koelkast gehaald en hetzelfde geldt voor oude ideeën. Eerder vroegen wij ons al af hoeveel we met z’n allen geleerd hebben van de crisis. Net zo belangrijk is wat de consument ervan heeft geleerd.
Naar mijn mening neemt een groter deel van de woningzoekenden geen genoegen meer met een standaardproduct. Ze zijn op zoek naar kleinschaligheid, onderscheidenheid, waar voor hun geld en geborgenheid, maar vinden dit onvoldoende omdat ‘de markt’ grotendeels weer terug is naar 2008.

Niet van deze tijd

De toename van deze behoefte aan hoogwaardige woningen vraagt om de doorontwikkeling van ontwikkelvormen die hierbij passen. Zelfbouw in de meest klassieke zin is veelal tijdrovend en high risk. Matjes uitrollen uit een tunnel levert eenheidsworst met fopgevels op. Beide zijn niet meer van deze tijd. Mensen willen iets onderscheidends, maar hebben het druk in een maatschappij die steeds meer van hen vraagt.
Zelfbouw, projectbouw, kleinschalig opdrachtgeverschap, mede opdrachtgeverschap en bouwgroepen hebben allemaal interessante elementen in zich. De technische mogelijkheden zijn daarnaast met nieuwe bouwsystemen/ontwikkelingen vrijwel onbeperkt. Tijd om alles in de mix te gooien en gericht op het eindresultaat keuzemenu’s aan te bieden. Hoeveel risico wil je zelf lopen? Hoeveel wil je zelf betrokken zijn, hoeveel tijd wil je er aan besteden, wil je samenwerken met anderen? Wat is je budget? En waar wil je wonen? Dat zijn de vragen die gesteld moeten worden bij aanvang van een project. De ontwikkelvorm is daarna een afgeleide hiervan.

Opnieuw uitgevonden

Maatwerk kan steeds sneller, beter, flexibeler, minder intensief, kosten efficiënter, meer gezamenlijk en lokaler worden georganiseerd. Naast technische innovaties zijn er bijvoorbeeld bouwbegeleiders die veel werk uit handen nemen en zichzelf terugverdienen. Er zijn nieuwe financieringsarrangementen voor plankosten en duurzaamheidsmaatregelen en partijen die risico’s over durven te nemen bij de bouw. Er zijn garanties af te sluiten op het ontwerp, de prestaties en de bouw van van je woning. Teruggaan naar de werkwijze van voor de crisis voelt voor mij dan ook aan als de introductie van een Tesla met een benzinemotor.
Door nieuwe technieken, instrumenten en kennis aan elkaar knopen en te verbinden ontstaat een ongekend pallet aan mogelijkheden en ben ik er van overtuigd dat in de toekomst iedereen zo trots op hun nieuwe huis kan zijn als de pioniers in Coendersbuurt van Nieuw Delft!
 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…

Draagvlak kopen, is dat verstandig?

Een woningcorporatie die zonder huurverhoging een complex woningen verduurzaamt, teert in op reserves. Dat kan financieel technisch verantwoord zijn, maar is het verstandig? Argumenten om…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top