Sociale Energietransitie

De sociale kant van de Energietransitie kan meer aandacht krijgen. Diverse workshops en seminars zijn in de afgelopen maanden (of worden binnenkort) gewijd aan de vraag hoe overheden dit kunnen vormgeven. Onlangs organiseerde het ministerie van BZK een mini-seminar over dit onderwerp.

De kern van de aanbevelingen uit dit seminar: “Klimaat is een abstract thema: ga in gesprek over wat mensen wél raakt. Pak kansen om de wijk echt mooier te maken. Neem de tijd om relaties op te bouwen; werk aan vertrouwen. Laat mensen zonder diploma in de wijk deelcertificaten halen op het vlak van verduurzaming. Sluit aan bij bestaande sociale netwerken en wat daar leeft. Ook was er aandacht voor de financiële kant: door te werken met energiecoöperaties blijft het geld in de wijk, dat geïnvesteerd kan worden in leefbaarheid.”.

Prima aanbevelingen, maar naar mijn beleving nog wat mager. Er is veel meer mogelijk om de sociale kant van de Energietransitie te koppelen aan de technische kant. Verklein de kans op energiearmoede (zie mijn column: ‘Energiearmoede is niet nodig’) of ga aan de slag met Energievouchers of Zonne-crowdfunding. Organiseer Energiehulpmaatjes of introduceer een Verenigingen Energie Coach. Als je even gaat zitten met een groep collega’s uit verschillende vakgebieden, kom je snel al een heel eind.

Als je daar bovenop nog aan de slag gaat met onderwijsinstellingen en volop inzet op het verbinden van partijen (initiatiefnemers en overheden), investeer je echt in een sociale Energietransitie. Een transitie die niet primair over Megawatts of CO2 uitstoot gaat, maar over mensen en hun leefomgeving. De kans op een succesvolle aanpak van de Energietransitie groeit naar mate je meer aandacht geeft aan de sociale kant ervan.

Meer weten over onze ideeën: neem dan contact met me op. Ik kom graag bij je langs om hier over door te praten.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Druk op de ketel

In een Community of practice onder leiding van kennis- en netwerkorganisatie Platform31 hebben diverse partijen nagedacht over democratische besluitvorming bij het maken van aardgasvrije wijken.…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top