Gemeente Delft – Projectorganisatie Nieuw Delft

Zelfbouw – Nieuw Delft

Delft heeft de ambitie om in deze belangrijke ontwikkeling van de stad mensen de kans te bieden om hun eigen droom te realiseren. Vertaal deze ambitie naar een concrete aanpak die werkt in de Delftse context.    

Onze Aanpak

Succesvolle zelfbouw organiseer je door ook het zelfbouwproces zelf in te richten in overleg met geïnteresseerden en betrokken. We zijn gestart met het inventariseren van de wensen en behoeften van de beoogde zelfbouwers. Die zaten soms al jaren te azen op een zelfbouwkavel op deze mooie plek. Op basis van deze behoefte en ideeën is vervolgens een Delftse aanpak samengesteld. Hierbij is uiteraard dankbaar gebruik van de ervaringen op andere locaties, maar vooral gekeken naar de specifiek Delftse behoeften: veel vrijheid en een proces dat door intensieve samenwerking stimuleert en coördineert. Dit is vervolgens vertaald naar een eenvoudig proces en een naslagwerk voor de aspirant zelfbouwers. 

Het resultaat

Succesvolle realisatie door particulieren van zeer onderscheidende zelfbouwwoningen. Dit heeft een uniek stuk Delftse Binnenstad opgeleverd. De eerste twee groepen hebben hun woningen gerealiseerd. De derde groep gaat begin 2019 bouwen, de vierde groep zit midden in het ontwerpproces en de vijfde groep wordt in de zomer van 2019 samengesteld. De woningen onderscheiden zich niet alleen door de architectuur en het materiaalgebruik. Alle woningen zijn zeer duurzaam gebouwd, zou zijn ze allemaal voorzien van een eigen bodemwarmtesysteem (lang voordat de gasaansluiting wettelijk geschrapt was). Het gaat om grondgebonden woningen in een rij en appartementen. De rijwoningen resulteerde door hun fysiek connectie naar de naastgelegen woning in een energieke samenwerking met de buren. De appartementen zijn in CPO vorm (coöperaties/verenigingen) gerealiseerd. 

Betrokken Volq'ers

Scroll to Top