Onbenutte daken capaciteit: oogsten maar!

Soms vraag ik me af waarom er op daken van gebouwen nog niet massaal zonnepanelen zijn geplaatst. Zeker op bedrijventerreinen waar enorme ‘dozen’ van gebouwen staan, maar ook in stedelijke gebieden staan volop gebouwen (sporthallen, scholen, appartement complexen, kantoren e.d) met een enorm oppervlak die geschikt zijn voor zonnepanelen.

Om aan de nodige herbruikbare energie te komen, wordt regelmatig de keuze gemaakt om velden vol te zetten met zonnepanelen. Dat kan een oplossing zijn, zeker. Dikwijls wordt deze keuze voor een zonneveld te veel eendimensionaal gemaakt (alleen vanuit de behoefte aan hernieuwbare energie) waardoor andere kwalitatieve ruimtelijke keuzes wellicht uitgesloten zijn. Dat is jammer. En onnodig.

Communicatie en het leggen van verbindingen zijn de ‘toverwoorden’. Hier ligt een schone taak voor zonnedak-makelaars: het bij elkaar brengen van aanbod en vraag. In sommige plaatsen neemt de gemeente dit voortouw, elders is het een duurzaamheidskring of energiecoöperatie die op zoek gaat naar daken. Even zoeken op internet en je hebt zo een aantal partijen in beeld die dit voor je kunnen organiseren.

De argumenten om een dak niet vol te leggen met zonnepanelen zijn divers. Van ‘ik wil geen gedoe op mijn dak’ tot ‘ik heb er geen geld voor over’ en van ‘de overheid past de regels te veel aan, je weet niet wat er over 3 of 5 jaar weer wordt verzonnen’ tot ‘ik wil wel, maar heb geen zin of tijd om me er in te verdiepen’. Soms zijn argumenten valide, soms is het angst voor het onbekende.

Zeker de overheid toont zich niet altijd als de even consistente partij in langjarige trajecten. Maar een beslissing nu valt onder de huidige regels zoals subsidies en voorwaarden. In het ontwerp klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over de zekerheid van investeringen in zogenoemde postcoderoos-regelingen. Als de Tweede Kamer dit overneemt komt het argument van onzekerheid over continuïteit in een ander daglicht te staan.

Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) die toe zijn aan vervanging of groot onderhoud van het dak, zouden dit moment moeten aangrijpen om niet alleen de dakbedekking aan te pakken, maar meteen het dak te voorzien van zonnepanelen (of een binnenstedelijke windturbine). Als de VVE dit niet zelf kan financieren, bestaan er Energy Service Company’s die naast de financiering meteen het onderhoud voor hun rekening kunnen nemen.

Gemeentes zouden het voorbeeld moeten geven, maar helaas laat de praktijk zien dat ze dat niet altijd doen. Meestal is het gebrek aan kennis of capaciteit de reden om het niet te doen, maar soms ook de interne ‘strijd’ tussen de afdeling duurzaamheid en afdeling vastgoed. Hier kan bestuurlijke aandacht (door het college van B&W of vanuit de gemeenteraad) het breekijzer zijn.

Zo zie je maar: er is veel mogelijk en je hoeft echt niet alles zelf te bedenken. Als je meters wilt maken met de energietransitie, dan is dit het laaghangende fruit. Oogsten maar!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top