Nieuwe uitdaging, maar waar begin je?

De eerste twee dagen als projectmanager van het Rijnsburgerblok zitten er op. Een project van 50.000 m2 bvo, in opdracht van de gemeente Leiden. Het eerste grote project in het stationsgebied dat gerealiseerd wordt. Alles lijkt urgent én belangrijk. Hoe begin je daaraan? Wat doe je eerst?
Rijnsburgerblok
Het Rijnsburgerblok, ook wel bekend als het ‘Gat van Van der Putte’, is het eerste wat je ziet als je vanuit Leiden Centraal Station naar de binnenstad loopt. Na sloop van oude panden en nieuwbouw ontstaat er een multifunctioneel gebouw van meer dan 50.000 m2 bvo. In het gebouw is ruimte voor wonen, kantoren, horeca, een parkeergarage en een fietsenstalling. De gemeente Leiden verkoopt hiervoor de grond en maakt het project planologisch mogelijk.
Hoe begin je?
Ik val met mijn neus in de boter; de uitvoering van het bouwrijp maken start, het bestemmingsplan mag naar de gemeenteraad, het ontwerp wordt gemaakt en de laatste contracten mogen worden gesloten. Dat mag ik allemaal in goede banen gaan leiden. Maar waar begin je? Volq vindt: bij de mensen! Hoe urgent alle inhoudelijke vragen ook zijn, om mijn werk goed te doen wil ik zoveel mogelijk betrokkenen direct in het begin spreken. Wat houdt ze bezig, waar liggen ze ‘s nachts wakker van, wat zijn hun ambities met dit project? Zowel intern als extern, van krakers tot wethouder.
Ervaring
Mijn ervaring is dat deze slow start veel tijdwinst oplevert. Je hebt tijd om je in het begin te verbazen, om echt kennis te maken en om oprecht te luisteren. Dat betaalt zich terug in de ongetwijfeld lastige momenten die nog gaan komen in een project van deze omvang.
Wil je weten hoe het me verder vergaat in Leiden? Hou dan mijn blogs in de gaten!
De gemeente Leiden heeft een aanbesteding georganiseerd voor de selectie van de gemeentelijke projectmanager die het project Rijsburgerblok tot start bouw in goede banen leidt. De keuze is hierbij gevallen op een combinatie van Fakton en Volq. Fakton als vertrouwde en gedegen kennispartner bij vastgoed ontwikkelingen. Volq levert Wout van der Heijden als ervaren projectmanager om de opdracht uit te voeren.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…

Draagvlak kopen, is dat verstandig?

Een woningcorporatie die zonder huurverhoging een complex woningen verduurzaamt, teert in op reserves. Dat kan financieel technisch verantwoord zijn, maar is het verstandig? Argumenten om…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top