Nationale Omgevingsvisie: laten we er een feestje van maken!

In de Expo Haarlemmermeer werd gisteren de Nationale Omgevingsvisie feestelijk gelanceerd. De lancering was bedoeld als start van een maatschappelijk debat over onze ruimte en onze leefomgeving. Volqers Kim en Gijsje waren erbij om te peilen hoe dit debat de komende maanden vorm krijgt!

De Nationale Omgevingsvisie: balans tussen ruimte en richting
Je wist vast wel dat we in een van de gelukkigste landen ter wereld leven. We hebben het goed voor elkaar: onze economie bloeit, we hebben prachtige steden en mooie landschappen. Tegelijkertijd komen er grote uitdagingen op ons af. Er zijn te weinig woningen, de infrastructuur staat onder druk en we moeten meer doen om droge voeten te houden. Om nog maar niet te spreken over de energietransitie.
De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) schetst een aantrekkelijk perspectief en dúrft keuzes te maken over onze toekomst. Zo zijn er duidelijke uitspraken over duurzame energie (vooral op zee), onze economie (in 2050 helemaal circulair), verstedelijking (geconcentreerd in de stad) en het landschap (verhogen van het waterpeil). Goed om te zien dat er veel aandacht is voor duurzaamheid: van natuurinclusieve landbouw tot klimaatbestendige steden. En dat er ingezet wordt op samenhang. Combineren van opgaven is het toverwoord.

Geen visie maar een aanpak
En in dat ‘combineren’ schuilt de echte opgave voor onze leefomgeving. Hoe komen we los van het sectorale werken, dat overal in onze systemen zit ingebed? Gelukkig wordt de NOVI vooral gepresenteerd als een aanpak. Een aanpak die inspireert, keuzes voorlegt en het gesprek op gang brengt. Dat was ook de boodschap van minister Ollongren: ‘Het gaat om samenwerken en oog hebben voor de belangen van iedereen, om ruimte voor initiatief en heldere spelregels. Bewoners moeten mee kunnen beslissen en mee kunnen delen in de opbrengst’. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Een feestje van ons allemaal!
Wat zou het daarom mooi zijn als de lancering van Nationale Omgevingsvisie een echt maatschappelijk debat op gang brengt. Dat het gesprek over onze ruimte, een gesprek van iedereen wordt! Gisteren in de Expo Haarlemmermeer was het vooral nog een feestje voor ambtenaren en ontwerpers. En de websites www.denationaleomgevingsvisie.nl en www.ontwerpnovi.nl geven – met een ouderwets forum, een agenda vol informatiebijeenkomsten en een verwijzing naar de zienswijzen – niet het gevoel van een vernieuwende participatieaanpak.

Minister: wat denkt u van een openbaar startschot bij De Wereld Draait Door, vervolgens het debat op Lowlands of Parkpop en daarna in lokale bibliotheken, kroegen of op straat? Zo wordt de Nationale Omgevingsvisie een feestje van ons allemaal. Het volq maakt immers de stad. Doet u mee?

Inspiratie nodig voor een aanpak op maat van uw (gemeentelijke) omgevingsvisie? Bel of mail Gijsje voor een goede kop koffie en een gezellig gesprek!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top