Bewonersinitiatief het Nieuwe Maas parcours

Een prachtig bewonersinitiatief om ‘het water te raken’
Met een andere blik kijken naar de Nieuwe Maas en de stad Rotterdam. Zonder obstakels wandelen, rennen, fietsen of skaten langs de rivier. Met dat idee begonnen enkele enthousiaste Rotterdammers 3 jaar geleden met het project ‘Nieuwe Maas parcours’. Ze stapten ermee naar de gemeenteraad. Met succes. Begin 2017 opende wethouder Pex Langenberg het 28 kilometer lange parcours samen met de initiatiefnemers. Een samenwerking die een schoonheidsprijs verdient.

De wereld gaat open

Het initiatief was het idee van Frans Meijer (voormalig directeur van de gemeentebibliotheek), ontwerper Ina Kleijwegt en twee andere enthousiaste Rotterdammers. In gedachten weggezonken bekeken ze vanaf de waterkant de rondvaartboten van de Spido. Ineens viel het kwartje. Vanaf hier gaat een wereld voor je open, realiseerden ze. Waarom zijn er dan zo weinig mooie en unieke uitkijkpunten vanaf de Rotterdamse kade? Het viertal kwam tot de conclusie dat de Nieuwe Maas in Rotterdam veel meer te bieden heeft dan alleen haar logistieke functie. Daar wilden ze iets mee.

Goud

Ina Kleijwegt werkte het idee uit. Ze maakte een kaart van het parcours langs de Maas, inclusief kansrijke hotspots en een aantal knelpunten. Met die kaart stapten de initiatiefnemers naar de Rotterdamse gemeenteraad. Ze hielden een warm betoog. Voor ze het wisten stonden ze weer buiten. Overrompeld. In de raad had iedereen het gevoel goud in handen te hebben.

Knelpuntenanalyse

Toen ging het snel. Het College van B&W kreeg opdracht om van het Nieuwe Maas parcours een project te maken. Op dat moment kwam ik in beeld als begeleider van het proces. Met het vrijgegeven budget startte ik samen met de initiatiefgroep en de projectgroep van de gemeente een gedetailleerder onderzoek naar de route, de mogelijke knelpunten en de obstakels. Knelpunten waren onder andere vreemd grondeigendom of bedrijven die op de route lagen, zoals Hunter Douglas en Unilever. Ook hekwerken, trappen en andere obstakels die zich op de route bevinden werden genoteerd. Tijdens die knelpuntenanalyse maakten we een overzicht van knelpunten die op korte termijn, middellange termijn en lange termijn opgelost dienen te zijn.

Geen weerstand is een zegen

De samenwerking tussen betrokken partijen liep soepel. Iedereen zag het belang om deze parel zichtbaar te maken voor inwoners en toeristen. Zo fietsten we in 1,5 jaar tijd het parcours vele malen om te toetsen of het idee nog steeds in lijn was met het gedachtegoed. Tijdens ontmoetingen met de gebiedscommissie in onder meer de deelgemeenten Kralingen, centrum en Feijenoord presenteerde Frans Meijer zelf het idee en de invloed op het gebied. Als hij het vertelde, voelde je de hartstocht. De urgentie ook. Toehoorders waren keer op keer vol lof over zijn enthousiaste verhaal.

Het water raken

‘Met je rechterhand overal het water kunnen raken’ was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van het Nieuwe Maas parcours. We hebben hard gewerkt dat voor elkaar te boksen. Het topje van de ijsberg? Op de Piet Smitkade is een verkeersbesluit genomen om het fietsen op de kade mogelijk te maken. Er zijn kades gemoderniseerd en onderhoudswerkzaamheden in versneld tempo uitgevoerd. Bij het Shell-station aan de Maasboulevard ligt nu een mooie skatebaan, die ook veel gebruikt wordt voor hardloopclinics. Prachtig om te zien hoe bewoners hier zelf nieuwe invulling aan geven.

Blijven luisteren

Van een kink in de kabel creëerden we een kans. Een van de fietsroutes die we hadden bedacht viel helemaal verkeerd bij bewoners en bedrijven. Samen met hen hebben we toen een alternatieve oplossing bedacht: zitplekken. Extra bijzonder is dat bedrijven en ondernemers ook de hand in eigen boezem hebben gestoken. Op eigen terrein én op eigen initiatief creëerden zij picknickbankjes op de route. Niet alleen voor het personeel om tijdens de pauze een boterham te eten maar ook voor wandelaars die even willen genieten van het uitzicht op de Nieuwe Maas. Door het gesprek aan te gaan, te luisteren en open te staan voor ideeën creëerden we positieve energie en meerwaarde voor het project.

Keep the dream alive

Inmiddels zit mijn taak erop. Helaas zou ik haast zeggen. Het was een dankbaar project, waar ik met plezier op terugkijk. De kunst is nu om het gedachtegoed en de route levend te houden. Dat zit hem allereerst in praktisch onderhoud. Het Nieuwe Maas parcours is opgenomen in het knooppuntennetwerk. Bij nieuwe gebiedsontwikkeling rondom de Nieuwe Maas staat ons project ook op de belangrijke checklist. Er wordt dus serieus rekening gehouden met het nieuwe erfgoed. Ten tweede is het gebruik ervan belangrijk. Blijf mijmeren, laat het water u raken en neem initiatief…
Bent u benieuwd naar de details? Of wilt u naar aanleiding van deze blog verder praten? Bel of mail mij gerust.
Lars Verschuren
M: 06 28776847
E: larsverschuren@volq.nl

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top