Helpen nieuwe contractvormen de Energietransitie op gang?

In de wegenbouw is het al een aantal jaren een gebruik: moderne contractvormen. Een DBFM(O) contract bijvoorbeeld: Design, Build, Finance, Maintenance en Operate. Een private partij krijgt de opdracht van een overheidspartij om een weg te ontwerpen, te bouwen, te financieren, voor een jaar of 30 te onderhouden en te exploiteren. Een van de eerste vormen van DBFM was de bouw van de Tweede Coentunnel in Amsterdam.

Het effect voor de opdrachtgever is dat er investeringen plaatsvinden, de financiering en het onderhoud voor jaren geregeld is tegen een van te voren vaststaande prijs. Deze prijs is concurrerend met de budgetten die in de begroting zijn opgenomen.

Als je je gedachten hierover laat gaan, ontstaan er mogelijkheden voor de energietransitie. Via soortgelijke constructies komt verduurzaming van panden of de bouw van energieleverende gebouwen nabij. Er zijn inmiddels al gemeentehuizen ver- of gebouwd via soortelijke contracten. Zo kunnen gemeentes zich concentreren op hun kerntaak en voert een deskundig consortium de (ver-)bouw en onderhoudstaken uit.

Niet het eigendom van gebouwen staat dan centraal, maar het gebruik van het gebouw. Dat kan je verder uitbouwen. Zo werkt een Nederlandse beddenverkoper al aan het circulaire bed: het bed is demontabel en recyclebaar. Omdat het bed modulair ontwikkeld is, zijn losse onderdelen volgens de leverancier eenvoudig te vervangen. Klanten leasen de boxspring. Na afloop van de leasetermijn kan er weer gekozen worden voor een nieuwe boxspring.

Als dat met bedden kan, waarom dan niet met bijvoorbeeld keukens of wasmachines? Waar ligt de grens? Het past in de trend van eigendom naar gebruik. In de steden zie je ook steeds vaker de deelauto, -scooter en -fiets. Welke suggesties kan jij bedenken om de energietransitie op gang te helpen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top