Gebiedsontwikkeling is een feestje!

Gebiedsontwikkeling is een term die wat mij betreft in een lang rijtje containerbegrippen geschaard kan worden en geen mens feitelijk meer wat zegt. Te breed om iets te duiden. Te ingeburgerd om niet meer te gebruiken. Pogingen om er toch nog wat van te maken (nieuwe stijl, organisch) ten spijt.

“En wat doe jij eigenlijk?”

Regelmatig doe ik verwoede pogingen om op een verjaardag uit te leggen wat voor werk ik nu eigenlijk doe als gebiedsontwikkelaar. Mijn laatste poging was op de verjaardag van mijn dochter. Een accountant was benieuwd en dit resulteerde in de volgende opsomming:

  • Specialist, op ongeveer elk thema dat je kunt benoemen binnen de ruimtelijke ontwikkeling, zodat je met creatieve oplossingen kunt komen;
  • Strateeg, die vanuit de overdaad aan inhoud een heldere en verfrissende koers kan bepalen;
  • Beleidsmakelaar, door ervoor te zorgen dat beleidsambities elkaar versterken in een programma en te besteden centjes werkelijk renderen;
  • Dompteur annex regisseur, zodat iedereen meedoet en het tempo klopt;
  • Acrobaat, het is immers een soort van koorddansen de hele dag…..
  • Kameleon, omdat je elke kleur aan moet kunnen nemen om betrokkenen te begrijpen en hun ideeën een plek te geven in het geheel;
  • Vertaler, tussen mensen die in de basis in dezelfde taal spreken, maar elkaar niet begrijpen.

Helder niet waar? De betreffende accountant haalde een pilsje voor me en gaf vervolgens een opsomming van zijn type klanten en de werkzaamheden die hij zoal voor hen deed. Confronterend overzichtelijk bleek zijn wereld… Dit leidde bij mij tot de vraag; wat is nou de kern van wat ik dagelijks doe?

Oplossingen komen vanzelf

Interessant is dat in alle rollen die ik benoemde het gaat over verschillen in abstractieniveaus, beleving en de zoektocht naar aan succesvolle interactie. Het identificeren van dillema’s is in de gebiedsontwikkelingspraktijk al lastig genoeg. Het vakmanschap zit hem in het adresseren van de aanleiding.
Een oplossing aanreiken zal het probleem negen van de tien keer vergroten. Het gaat om het creëren van een situatie waarin mensen elkaars belangen zien, begrijpen en realistisch kunnen waarderen. Alleen dan kunnen slimme oplossingen ontstaan en vooruitgang worden geboekt. Aan welke knoppen je hiervoor moet draaien verschilt op elke plek en op elke dag. Leg dat maar eens uit op een verjaardag!

De laatste ronde

De verjaardag nadert zijn einde, ik zoek de accountant nog even op voor een laatste poging. Hoe maak je ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk waar mensen waarde aan hechten? Dat doe ik door iedereen die daarin een bijdrage kan leveren te identificeren, een plek te geven en aan elkaar te verbinden daar waar hun belangen elkaar raken. Ruimtelijke ontwikkeling is hier vooral het effect van en niet de aanleiding.
Gebiedsontwikkeling is volgens mij vooral het benoemen, verbinden en benutten van concrete kansen in de maatschappij die samen een waardevolle ruimtelijke impact hebben.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load