Gaat de Energy Service Company de energietransitie versnellen?

Een Energy Service Company (ESCo) is een gespecialiseerd bedrijf dat duurzame energie-installaties ontwerpt, aanlegt, financiert en exploiteert/beheert. ESCo’s spelen tot op heden vooral een rol in kantoren en gebouwen (zoals zwembaden). De gebouweigenaar kan zich dan richten op zijn kerntaak, de gebruikers (meestal huurders) worden ontzorgd en krijgen keurig een maandelijkse factuur over de gebruikte energie.

Een ESCo kan dus een belangrijke rol spelen in de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Een versnelling omdat deze partijen de technische kennis in huis hebben en de middelen om te investeren. Dikwijls is de gebruiker en/of de eigenaar van het gebouw zelfs minder geld kwijt dan de huidige energielasten, terwijl er wel een duurzame energievoorziening wordt gerealiseerd.

Als het allemaal dan zo fantastisch is: waarom zijn er dan niet veel meer ESCo’s operationeel? Het antwoord is redelijk simpel: de onbekendheid en de relatieve korte tijd dat ESCo’s in Nederland operationeel zijn. Rotterdam heeft een contract met een ESCo afgesloten voor 9 zwembaden (2011) en ook een voor de klimaatvoorziening van de Kunsthal (2014) en sinds een aantal jaar zijn bij diverse wooncomplexen de energie-installaties ook ondergebracht bij een ESCo. Maar toch… op de schaal van heel Nederland is het aandeel zeer klein.

Ik denk vooral aan woningcorporaties die of zelf een ESCo oprichten voor hun woningbezit of een contract afsluit met een ESCo-bedrijf. Dat kan de energietransitie in de gebouwde omgeving helpen. Het financiële effect voor de huurders kan hierdoor beperkt worden, terwijl de woning wel wordt verduurzaamd. Het enige nadeel zit in het feit dat de energielasten onderdeel worden van de factuur van de woningcorporatie en dat huurders geen keuzevrijheid meer hebben van energieleverancier.

Ik denk ook aan Verenigingen van Eigenaren, die nu meestal nogal opkijken tegen de grote investeringen en bijbehorende financieringslasten. En ik denk aan midden- en kleinbedrijven die (als ze tenminste met elkaar wat volume kunnen maken) een bedrijventerrein op deze manier kunnen verduurzamen. Overigens prima te combineren met een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) die toch al collectieve investeringen coördineert.

Alles staat of valt met samenwerking. De techniek is er immers al. Wie neemt het initiatief om dit binnen de VVE, de woningcorporatie of bij de Bedrijven Investerings Zone aan de orde te stellen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een Reactie

  • Wij lanceren binnenkort WijkEnergie Werkt dat een soortgelijk aanpak op wijkniveau in Rotterdam gaat inzetten!

    Reply

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top