De Energiestudent-aan-huis

De student-aan-huis ondersteuning is inmiddels een bekend fenomeen: studenten komen bij mensen thuis om hen te helpen bij computer, tablet of telefoon vraagstukken. Een back-up maken of terugzetten, de vastgelopen printers weer aan de gang krijgen, de virusscanner updaten of het weer werkbaar maken van een gegijzelde pc, de betrokken student fikst het in een handomdraai. U blij en de student verdient een leuke bijverdienste. 

Wat zou het toch mooi zijn als een dergelijk concept op de energietransitie kan worden ontwikkeld. Een student komt bij u aan huis om met u stil te staan bij de mogelijkheden om energie te besparen of om u de weg te wijzen in het woud van subsidies of BTW-teruggave van uw zonnepanelen. Niet iedereen heeft een slim neefje of een ander clever familielid die het wel even regelt. 

De thermostaat in de woonkamer is inmiddels ontwikkeld tot een woningbedieneenheid met veel meer mogelijkheden dan de temperatuur in de woonkamer een graadje hoger te zetten, koelkasten en wasmachines worden ook steeds slimmer en hebben tegenwoordig ook al internetaansluiting. Niet iedereen heeft dat meteen onder de knie en veel mensen kunnen hier best wat hulp bij gebruiken.  

De installatiebranche gaat het druk krijgen de komende jaren. Koepelorganisatie Techniek Nederland rept over 50.000 te verduurzamen woningen per jaar na 2021 oplopend tot 200.000 woningen per jaar tot 2030. Wie helpt de inwoners op weg? Wie ondersteunt de mensen die op eigen kracht moeite hebben met het maken van keuzes? Soms kunnen familieleden of vrijwilligers inspringen, maar het zou zo maar kunnen zijn dat de behoefte groter is dan we nu denken. Dan zou de Energiestudent-aan-huis zo maar eens een schot in de roos kunnen zijn.  

Vind je ook dat sociaal maatschappelijke aspecten van de energietransitie meer aandacht verdienen? Ben je op zoek naar goede ideeën zoals de Energie-student die op sociaal vlak een positieve bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie? Neem contact met me op, ik deel onze ideeën graag. 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Draagvlak kopen, is dat verstandig?

Een woningcorporatie die zonder huurverhoging een complex woningen verduurzaamt, teert in op reserves. Dat kan financieel technisch verantwoord zijn, maar is het verstandig? Argumenten om…

Het gevecht om de ruimte

Onder de noemer van ‘het gevecht om de ruimte’ hebben gemeenteraads- en collegeleden van Gemeente Pijnacker-Nootdorp onder leiding van Marcel Jongmans en Bas Nootenboom van Volq een serious game gespeeld. Het…
All articles loaded
No more articles to load
Scroll to Top