Business as usual?!

Een van de leuke effecten van de economische tegenwind is de emancipatiebeweging. Nieuwe partijen verschijnen op het podium en pakken een prominente rol. De gebruiker voorop. Maar is dit authentiek? Of gaan we straks weer terug naar business as usual?

Straks weer aanbod gestuurd?

Consumentgericht ontwikkelen heeft inmiddels dogmatische proporties aangenomen. De reactie op een moeizame woningmarkt is ineens extreem vraaggestuurd ontwikkelen. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben overtuigd van het feit dat het luisteren naar de consument noodzakelijk is om tot duurzame ontwikkeling te komen. Dat is alleen niks nieuws. De extreme omslag van aanbod naar vraaggestuurd ontwikkelen komt op mij daarom niet authentiek over. Willen we echt wat veranderen of wachten we tot het weer net zo is als vroeger?

Nieuw DNA

Veel ontwikkelingen zijn langlopend en vanaf de start niet ‘vraagvolgend’ ingericht. Procedures en regelgeving zijn nog vaak geënt op de oude realiteit waarbij een sterke partij een ontwikkeling desnoods afdwong. Dit resulteert nog te vaak in stroperige projecten. Ontslakken, zoals Friso de Zeeuw voorstelt, is geen overbodige luxe. Maar het echte probleem zit daar niet. We moeten het DNA van de ruimtelijke professional in Nederland op orde krijgen.

Als warme broodjes

Eerder schreef ik al een blog over de rol en het DNA van de nieuwe gebiedsontwikkelaar. In het project Nieuw Delft passen we dit gedachtengoed toe. Het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) wil niet alleen een fantastische wijk realiseren en de gedane investeringen terugverdienen, maar wil tegelijkertijd een impuls geven aan de hele stad. Dat doen we door nieuwe mensen en bedrijven aan te trekken en de duurzaamheidsambities van de toekomstige bewoners mogelijk maken. En de zelfbouw kavels? Die gaan als warme broodjes. Wat mij betreft dus nooit meer business as usual.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load