Burgers op een broodje

Burgerparticipatie. Het woord vliegt te pas en te onpas als een zoet broodje over de toonbank. Maar het woord burgerparticipatie is minder aardig dan het lijkt.

Het eerste deel van het woord ‘burgers’, daar begint het al mee. Burgers doe je op een broodje. Maar het is vooral de combinatie van de twee woorden. Het woord impliceert namelijk dat de burger deelneemt in iets dat er als. Als we de veelgebruikte voetbalmetafoor gebruiken, dan is het speelveld bepaald, liggen de doelen vast en zijn de spelregels afgesproken. We roepen naar de burger die aan de kant van de lijn staat ‘Doe je mee?’ Het is instappen, meehollen en gaandeweg ontdekken hoe de verhoudingen liggen.

Veel gemeenten roepen daarom dat het mooier is om als overheid te participeren in plaats van andersom: ‘Overheidsparticipatie’. Dat klinkt ook weer mooi, maar voor die overheid geldt hetzelfde als de burger. Het speelveld en de spelregels zijn bepaald en de doelen liggen vast. Nu is het alleen de overheid die één-nul achterstaat. In dit geval kan dat zelfs problematisch zijn. Want het is vaak de overheid die niet anders kan dan het bepalen van de spelregels. Veel ligt wettelijk vast. Gevolg is dat halverwege het spel de regels veranderd moeten worden en dat komt vaak de samenwerking niet ten goede.

Door participatie anders aan te vliegen, los je de dilemma’s die burger- of overheidsparticipatie met zich meebrengen op. Laten we allemaal participeren in iets dat samenleving heet. Voor we een maatschappelijk vraagstuk bij de horens pakken, zoeken bewoners, bedrijven, beambten en bestuurders elkaar op. Samen bepalen ze welk spelletje wordt gespeeld, wat dan de regels zijn en wanneer en hoe punten kunnen worden gescoord. Wie heeft in het spel welke rol? Wie is loper, paard of toren of om in de voetbalmetafoor te blijven: wie de spits, de middenvelder of de nummer tien?

Zo krijg je een ‘level playing field’ in mooi Engels. Iedereen start vanuit dezelfde uitgangspositie met allemaal een eigen rol. Het kan maar duidelijk zijn. Van burger- naar overheidsparticipatie naar ‘zullen we met elkaar de samenleving maken?’.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load