Arnhem bruist van de bewoners­initiatieven

Traditiegetrouw brachten we het laatste weekend voor kerst ook dit jaar met alle collega’s binnen Volq en hun partners door in een stad waar het volq de stad maakt. Na Rotterdam, Antwerpen, Amsterdam en Eindhoven, was het dit jaar de beurt aan: Arnhem!

Coehoorn Centraal

We starten vrijdagochtend vroeg op loopafstand van het schitterende nieuwe station van Arnhem in Coehoorn Centraal. Initiatiefnemers Peter Groot en Paul de Bruijn en raadslid Mattijs Loor (D66) vertellen er ons over een bijzondere gebiedsontwikkeling. Dit gebied in het hart van de stad is enkele jaren geleden namelijk door de gemeente ‘vrijgegeven’ aan de initiatiefnemers. Creatieve ondernemers hebben gebouwen een nieuwe functie gegeven, een braakliggend terrein omgetoverd in een park en om ontmoeting te stimuleren ook horeca toegevoegd. De gemeenteraad speelde in de ontwikkeling een belangrijke rol en heeft laten zien wat de kracht van het instrument ‘motie’ kan zijn. Maar wat betekent dat; ‘vrijgeven’? “Een gemeente moet actief loslaten. Dat woordje ‘actief’ is uiterst belangrijk. Als de gemeente alleen loslaat, keert ze een initiatief eigenlijk gewoon de rug toe”, aldus één van de initiatiefnemers.

Klarendal / Modekwartier

Na het inspirerende bezoek aan Coehoorn Centraal beginnen we met Paul de Bruijn als inspirerende gids aan een wandeling door de stad richting Klarendal. De wandeling brengt ons langs het schitterende gebouw de Rozet, een plek van ontmoeting, ontwikkeling en ontdekking. Tegenover de Rozet ligt het feestaardvarken als grootste kunstwerk van Nederland in een parkje middenin het centrum van de stad. We vervolgen onze wandeling langs de Sint Jansbeek die in het verleden de belangrijkste levensader van Arnhem was en die sinds december 2017 weer zichtbaar door het stadshart stroomt. De stadswandeling brengt ons uiteindelijk in Klarendal. Hier vertelt initiatiefnemer en bestuurslid van wijkwaswinkel De Wasplaats over de roerige geschiedenis van deze volksbuurt. In de voormalige Vogelaarwijk is als onderdeel van de wijkontwikkeling het Modekwartier ontstaan. In panden waar enkele jaren geleden nog voornamelijk coffeeshops huisden, starten studenten van bijvoorbeeld de Arnhemse kunstacademie nu hun eerste winkel in mode en design.

Overweldigd door de indrukken in de stad brengen we de avond met elkaar in stijl door op landgoed Warnsborn net buiten Arnhem. Met elkaar kijken we terug op een mooi jaar voor Volq en vieren we onze mooie successen!

Spijkerkwartier

De afsluiting van ons weekend vindt plaats in het Spijkerkwartier. Want als ergens in Arnhem het volq de stad maakt, dan is het hier. Dat wordt tijdens mooie verhalen onderstreept door initiatiefnemers Patrick Hoogenbosch, Jolanda van Looij en Marike Brüggeman. De wijk was zo’n 15 jaar geleden op de Amsterdamse Wallen na de grootste rossebuurt van Nederland. Vandaag de dag zorgen bewoners, maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers er in ongeveer 60 werkgroepen met elkaar voor dat het weer goed wonen is in de wijk en dat kinderen er goed en veilig kunnen opgroeien. Zo houden wijkbewoners met een BuurtGroenBedrijf hun eigen wijk groen en werken bewoners, kennisinstellingen en de lokale overheid in de BlauweWijkEconomie op verschillende manieren aan o.a. lokale duurzaamheid en energietransitie. Ook in het Spijkerkwartier is het voor initiatiefnemers overigens nog een kunst om goed samen te werken met de overheid. “De systeemwereld staat creatieve oplossingen vaak nog in de weg. We hebben ondernemende ambtenaren nodig die met ons mee willen doen. Zonder hen kunnen we onze dromen niet realiseren”, aldus één van de initiatiefnemers. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!

Vol inspiratie en goede ideeën verlaten wij een bijzondere stad. We gaan nu heerlijk genieten van de feestdagen en vervolgen begin januari vol energie ons mooie avontuur waarin het volq op steeds meer plekken in Nederland de stad maakt!

Wil jij volgend jaar het laatste weekend voor kerst met ons successen vieren? En heb je hart voor de stad en passie voor gebiedsontwikkeling, duurzaamheid en/of participatie? Solliciteer dan naar een uitdagende baan bij Volq! Mail naar maakhetmee@volq.nl!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load