3 praktische tips voor online participatie

Afgelopen periode ben ik in Den Haag Loosduinen met bewoners in gesprek gegaan over het participatietraject dat de gemeente Den Haag daar had uitgevoerd. De gemeente wil leren van het traject, dit uitrollen naar andere gebieden en ontdekken waar bewoners behoefte aan hebben. Een ambitie die veel gemeenten hebben, zeker nu de Omgevingswet eraan komt. Een persoonlijk gesprek blijft de meest effectieve vorm om met bewoners in gesprek te gaan, maar niet altijd het meest efficiënt. Graag deel ik mijn ervaringen en tips om ook online het gesprek aan te gaan, met oog voor inclusiviteit.
Tijdens één van de bijeenkomsten in Loosduinen zei een deelnemer tegen mij: ‘Participatie hoeft niet leuk of ludiek te zijn, als ik maar het gevoel heb dat er naar mij wordt geluisterd en iets met mijn inbreng wordt gedaan’. Een ander uitgangspunt dan dat veel mensen denken. Maar hoe creëer je dit vertrouwen zodat bewoners mee willen denken? En hoe zorg je er voor dat iedereen die mee wil doen, ook mee kan doen?  Online middelen zijn noodzakelijk om het persoonlijke gesprek aan te vullen en te versterken. Het instrument de Volqsdialoog kan je daarbij helpen. Deze online tool helpt je in twee snelle, slimme rondes om tot de kern te komen. In de eerste ronde haal je ideeën op en in de tweede ronde beoordelen de deelnemers elkaars inbreng om zo tot een gedeeld advies, idee of oplossing te komen. Hoe zet je deze, of vergelijkbare, online tools het beste in? Ik geef je graag een aantal praktische tips:
Nodig mensen actief uit deel te nemen
Zoals ik net al zei, is ons uitgangspunt dat iedereen die dat wil moet kunnen meedoen. Dat de Volqsdialoog open staat voor iedereen, wil niet zeggen dat iedereen hem ook vanzelf weet te vinden. Om jouw doelgroep te attenderen op je online-tool, is het belangrijk om creatieve instrumenten in te zetten. Posters, flyers en social media zijn een goed begin, maar het is ook mogelijk om op drukke locaties, door middel van een promotieteam, de Volqsdialoog samen met bewoners in te vullen. Hierdoor maak je deze tool zeer toegankelijk.
Stel de juiste, open vragen
De meerwaarde van een online dialoog is de kans om open vragen te stellen, maar toch tot een gewogen gemiddelde te komen door de inzet van een tweede ronde. Via open vragen kom je erachter wat er daadwerkelijk bij mensen leeft en loop je de grootste kans positief verrast te worden door de antwoorden. De bruikbaarheid van de antwoorden hangt voor het grootste gedeelte af van de kwaliteit van jouw vraag. Wees dus niet bang voor open vragen!
Koppel terug
De belangrijkste voorwaarde om aangehaakt te blijven bij een proces van de gemeente is openheid en duidelijkheid over het proces, de resultaten en het vervolg. Koppel daarom het resultaat van je proces of specifieke bijeenkomst terug aan alle deelnemers en alle genodigden die niet konden komen. Check daarbij ook of je alle inbreng volgens de deelnemers zorgvuldig hebt afgewogen en meegenomen in je (voorlopige) plan. En komt er een vervolgbijeenkomst? Ga met de deelnemers online in gesprek over de vervolgagenda. Ook dit kun je doen door de Volqsdialoog in te zetten.
Dit zijn slecht enkele tips voor het succesvol inzetten van een Volqsdialoog tijdens je participatieproces. Ben je nieuwsgierig naar meer? Heb je moeite met het stellen van de juiste vragen? Wil jij ook online aan de slag maar weet je niet waar je moet beginnen? Mail me via jonnerobberegt@volq.nl. Ik ga graag met je in gesprek en sta open om mijn ervaring, de valkuilen en succesfactoren van een geslaagd bewonersparticipatieproces met je te delen.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Duurzaam naar je werk!

De manier waarop je van je woonadres naar je werkadres reist, wordt bepaald door vele factoren: de afstand, het weer, de beschikbaarheid van openbaar vervoer,…

Waar is de regenton gebleven?

De intensiteit van regenbuien neemt toe, zomerse hittegolven zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Dat het klimaat verandert, ervaart iedereen wel. Er is vooral discussie…
Scroll to Top