3 benodigdheden en 1 sleutel voor overheidsparticipatie

De kern van overheidsparticipatie is het mogelijk maken van ideeën van bewoners en ondernemers. Dat doe je niet vanachter je bureau, maar op straat. Dat is niet ingewikkeld. Het vraagt drie simpele benodigdheden die iedereen heeft. Of ja, je hebt ook nog een sleutel nodig. Maar dat komt straks…

  1. Blanco vel en een potlood
    Je start met een leeg vel papier en gaat in gesprek met bewoners en ondernemers. Los van je eigen denkbeelden en overtuigingen leg je hun ideeën vast op papier. Je gebruikt vervolgens je kennis en ervaring om de gedeelde ambities van mensen te helpen realiseren.
  2. Paar stevige schoenen
    In gesprek gaan met bewoners en ondernemers doe je niet vanachter je bureau. Zoek mensen op en breng energie. Angst dat de mensen geen ideeën hebben? Maak je geen zorgen. Ideeën zijn er altijd. Het vraag wel lef van jou om die ideeën op te zoeken. Trek je schoenen aan en ga naar buiten!
  3. Thermoskan koffie en thee
    Eenmaal buiten zijn er genoeg mensen om mee in gesprek te gaan. Als er een locatie is waar een ontwikkeling mogelijk is, is dat de plek om naartoe te gaan. Anders ga je naar een plek waar veel mensen zijn. Vergeet niet iets mee te nemen om gemakkelijk met mensen in gesprek te komen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een thermoskan warme koffie of thee is vaak al voldoende.

De sleutel

Een blanco vel papier met potlood, een paar stevige schoenen en een thermoskan koffie en thee zijn gemakkelijk te organiseren. Je kan dus direct beginnen. Toch heb je voor overheidsparticipatie nog één belangrijke sleutel nodig: jezelf. Het mogelijk maken van ideeën van anderen vraagt oprechte interesse in mensen, bescheidenheid, een positieve instelling en geduld. Die eigenschappen zijn niet iedereen gegeven. Jou wel? Ga de straat op en probeer het uit. Waar ben je bang voor?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Laat hier uw reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

Doorrekening Ontwerp Klimaatakkoord

Op 13 maart 2019 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de ‘Effecten ontwerp klimaatakkoord’. Tegelijkertijd publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) ‘Doorrekening  ontwerp-Klimaatakkoord’. In deze…
All articles loaded
No more articles to load