Power to the People!

“Waarom eigenlijk een coöperatie?”

Per 1 januari 2015 is Volq een feit. Een coöperatie van ondernemende professionals. Maar waarom eigenlijk een coöperatie? En wat zijn de voordelen? Ik leg het graag uit, want dat raakt de kern van waar Volq over gaat; power to the people!

Zelfstandig ondernemer, en nu?

Op 1 februari 2014 was ik ineens zelfstandig ondernemer. Ik had een mooie klus binnengehaald voor mezelf en heb de sprong gewaagd. Eigenlijk voelde het niet echt anders dan in loondienst. Ik ging gewoon naar mijn opdrachtgever om aan een heel mooi project te werken. Die opdrachtgevers huren me graag in, juist omdat ik zelfstandig ondernemer ben; ik ben flexibel, relatief betaalbaar en volledig gecommiteerd.

Maar toch ontbreekt er ook snel iets: collega’s om mee te sparren, iemand die je vervangt als je ziek bent en een kantoor om op vrijdag bij te praten en een borrel te drinken. Allemaal dingen die je je pas realiseert als je echt de stap genomen hebt. En het zelf bedenken van een naam, een website bouwen, social media bijhouden? Ik merk al snel dat ik er de tijd gewoon niet voor maak…

Langzamerhand ontstaat bij mij een ideaalbeeld. Wat nou als we een combinatie van beide werelden kunnen maken: flexibele en betaalbare professionals, werkend vanuit een sterk collectief dat gezamenlijk de marketing oppakt en als een hechte club collega’s functioneert. Een soort bedrijf, maar dan met ondernemers dus. En zo is de coöperatie geboren.

De coöperatie is de ideale samenwerkingsvorm

In de coöperatie-vorm vonden wij – oprichters van Volq – de ideale oplossing die onze ideeën mogelijk maakt. De coöperatie is naar buiten toe een bedrijf met een sterk merk, een gedegen marketing en krachtige beloftes naar opdrachtgevers. Van binnen is het een club enthousiaste ondernemers die elkaar helpt om leuker én beter te werken.

De coöperatie is qua opzet een vereniging. Een coöperatie kent leden en de leden kiezen hun bestuur. De ledenvergadering is het hoogste orgaan. Een echte bottom up structuur dus! Niet ‘de oprichters zijn de baas’ maar ‘alle ondernemers samen zijn de baas’. En dat past exact bij de filosofie van Volq; power to the people!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *