Jong Volq met een passie

Er wordt mij regelmatig gevraagd of ik – met een afgeronde studie landschapsarchitectuur – niet bij een landschaps- of stedenbouwkundig ontwerpbureau zou willen werken. Mijn antwoord daarop is meestal ‘nee’. In het daarop volgende gesprek komt het er vroeg of laat op neer dat ik geen ontwerper ben, ook nooit geweest. Vraag het de mensen die dichtbij me staan en ze geven me gelijk. Ik ben een coördinator, een helper, een organisator en een samenwerker.

Meebewegen
Ik ben iemand die vanaf het begin van haar studie al heeft geroepen nooit iets voor zichzelf te willen maken, maar zich juist voor de eindgebruiker wil inzetten, op welke manier dan ook. Datgene wat mij in het vak landschapsarchitectuur altijd al aansprak, is het combineren van verschillende wensen en behoeftes, het meedenken en meebewegen met de vraag en mogelijke oplossingen en het realiseren van iets moois waar men in de wijde omtrek plezier van heeft. Wat ook zeker niet altijd iets met het landschap van doen hoeft te hebben.

Passie
Op een gegeven moment ben je klaar met studeren, en dan? Wat ga je doen, waar ligt je passie? Waar hoor je thuis? De welbekende vraag van vroeger “wat wil je worden?” is uitgebreid met “wie wil je zijn?”. Goede vragen en tot nu toe nog maar deels beantwoord. Waar ik inmiddels wel achter ben is dat ik niet perse een ontwerper hoef te zijn om toch iets moois te kunnen realiseren.

Trots
Binnen de wereld van de landschapsarchitectuur is het soms lastig om mensen te vinden die het met me eens zijn als ik zeg dat bewoners en ondernemers meer kennis hebben over de buurt dan (klassieke) professionals. Wat ik tot een paar maanden geleden nog niet had ervaren, is het feit dat er mensen/organisaties zijn die het niet alleen volledig met mijn visie eens zijn, maar ook vanuit deze visie werken en deze daadwerkelijk waarmaken. Volq doet dit wel; onder andere bij gemeenten voor wie het maatschappelijk belang voorop zou moeten staan, maar bij wie dat nog niet altijd het geval is. Het Volq maakt de stad. Eén simpele, maar allesomvattende zin. En precies vanwege dat motto ben ik trots dat ik mij vanaf 1 januari de eerste ‘Jong Volq-er’ mag noemen. Ik heb ontzettend veel zin om te beginnen aan de eerste klussen. Het belooft een mooie start te worden! Druk, maar leuk en met voldoening, en daar doe ik het voor.

Thee
Wil je naar aanleiding van dit verhaal graag met mij verder praten over de ‘echte professionals’ in een buurt of wijk? Kom eens gezellig langs op de Westersingel in Rotterdam! In tegenstelling tot de mannen van Volq die hier massaal koffie drinken, of dat in ieder geval pretenderen te doen in hun blogs, drink ik meestal thee. Maar wees gerust, ik kan ook koffie zetten voor de liefhebbers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *